Açılış töreni, Hannover Messe Bileşim Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Lenarz, TİGİAD Başkanı Ali Kaya, Alman Mühendislik Federasyonu (VDMA) Türkiye Ülke Müdürü Friedrich Wagner ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB)Başkanı Yusuf Öksüzömer’in konuşmaları ile başladı ve ardından özel alım heyetleriyle fuar turu yapıldı.
Hannover Messe Bileşim Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Lenarz konuşmasına; “WIN Fuarları, tek bir çatı altında imalat sanayi için özel ticaret fuarları organize eden şemsiye marka olarak uzun zamandır ilgi görüyor. Bu yıl Almanya ulusal bir katılımla yer alıyor ve Alman Makine ve Takım Tezgahları Üreticileri Derneği VDW bu fuarda ilk defa desteklenmiştir. Ülke pavyonları, Çin, Fransa, Hindistan, İran, İtalya, Polonya, İspanya, İsviçre, Tayvan, Birleşik Krallık, Japonya ve Güney Kore ve ABD’yi fuarda ağırlamaktan çok mutluyuz” diyerek başladı. Wolfgang Lenarz ayrıca, WIN 1 2012 faiz ve büyüme potansiyeli yüksek olan özel konular üzerinde odaklanan iki yeni etkinliğe ev sahipliği yapacağını belirtti. Bunlardan birinin, TIGIAD ile işbirliği içinde yürütülen "İş Güvenliği, Sağlık ve Çevre Özel Bölümü", diğerinin ise "parts2clean" ile işbirliği içinde düzenlenen "Yüzey Temizleme Özel Sunumu" sunumu olacağını açıkladı. Lenarz konuşmasının sonunda, fuarı destekleyen ve “Endüstriyel Etkinlikler Programı”na katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB ve katılımcı desteği veren KOSGEB ‘ e özel teşekkürlerini iletti. Lenarz, WIN Fuarları'nın 2. Fazı, 29 Mart-01 Nisan 2012 tarihlerinde düzenleneceğini Endüstriyel Otomasyon, Enerji, Elektrik ve Elektronik Teknolojileri, Akışkan Gücü Teknolojileri ve Malzeme Taşıma sektörlerini kapsayacağını belirtti.
TİGİAD Başkanı Ali Kaya konuşmasında; iş güvenliğinin önemine değindi. İstenmeyen meslek hastalıklarının ve iş kazalarının kader olmadığına dikkat çekti. Kaya “Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 2.2 Milyon çalışan iş kazası ve meslek hastalıklarında hayatını kaybetmektedir. Her yıl 270 Milyon çalışan iş kazasına uğramakta 160 Milyon çalışan ise meslek hastalıkları sonucu maddi ve manevi kayıplara uğramaktadır. Endüstrileşmiş ülkelerde iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin, bu ülkelerin gayri safi milli hasılalarının %1’i ila %3’ü oranında değiştiği belirtilmektedir. Ülkemizde ise en iyimser yaklaşımla, oluşan iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin yılda 44 Milyar TL olduğu tahmin edilmektedir.”diyerek, bu fuar ve etkinliklerin iş sağlığı ve güvenliğine öncülük ederek, daha ileri bir düzeye taşıyacağına inandığını belirtti. 33 ülkeden 927 katılımcı firma ve 11 ülkeden önemli satın alma heyetleri geldi.
Alman Mühendislik Federasyonu (VDMA) Türkiye Ülke Müdürü Friedrich Wagnerkonuşmasında; “2011 yılında ilk kez Türkiye'ye Alman makine ürünleri ihracatı, 3 milyar Euro’ya ulaşarak, yüzde 30 gibi etkileyici bir artış yakaladı. Almanya bu rakam ile Türkiye'nin 1 numaralı sermaye malları tedarikçisi olma konumunda güvence verdi. Özellikle vurgularım ki Alman Yüzey Uygulamaları ekipmanları ihracatı 2011 yılında yüzde 200'den fazla arttı.” dedi. Wagner; “Bu rekor ihracat için neden bir taraftan son 2 yıl içinde Türkiye'nin takdire şayan ekonomik kalkınması, diğer taraftan Alman şirketleri için daha da fazla olmak üzere Orta Doğu ve Orta Asya pazarlarına bir köprü olarak Türkiye'nin artan önemini vurguladı.
33 ülkeden 927 katılımcı firma ve 11 ülkeden önemli satın alma heyetleri geldi.
33 ülkeden ve 927 katılımcının ürünlerini sergilediği ve METALWORKING, WELDING ve SURFACE TREATMENT fuarlarının yer aldığı WIN Fuarları 1. Fazı toplam 8 salonda düzenleniyor. Fuar, başta T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Ekonomi Bakanlığı, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve KOSGEB olmak üzere yerli ve yabancı 76 kuruluş tarafından destekleniyor. Fuara bu yıl Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri ve özel davetli satın almacılarla beraber 11 ülkeden alım heyeti geldi.
Türk Makine İmalatı Sektörü 20 Milyar Euro’luk iş hacmine sahip ve 11 bin üretici firma var.
Yaklaşık 20 Milyar Euro iş hacmine sahip Türk Makine Sanayi’nin en büyük firmalarının katıldığı fuar, 11 bin üretici firmanın olduğu ve yaklaşık 500 bin kişinin istihdam edildiği dev sektörün en önemli buluşması olarak kabul ediliyor.
WIN fuarları yoğun talep nedeniyle Şubat ve Mart ayları olarak 2 ayrı fazda yapılıyor.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen WIN Fuarları 1. Fazı, yıllardan beri düzenlenmesiyle imalat endüstrisinin gelenekselleşmiş ve en köklü fuarı olarak büyük ilgi görüyor. Metal işleme ve makine imalatıyla ilgili METALWORKING, kaynak teknolojilerine yönelik WELDING, ve yüzey işleme teknolojilerini içeren SURFACE TREATMENT fuarları arasındaki sinerji tüm ilgili sektörlere dinamizm kazandıracak.
29 Mart – 1 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek WIN 2. Faz ise, Endüstriyel Otomasyon, Enerji, Elektrik ve Elektronik Teknolojileri, Akışkan Gücü Teknolojileri ve Malzeme Taşıma sektörlerini kapsayacak.
En büyük katılım Türkiye ve Almanya’dan...Onları, Japonya, Güney Kore ve Hindistan takip ediyor.
Senelerdir olduğu gibi 30’u uluslararası olmak üzere toplam 76 farklı kurum tarafından desteklenen fuara bu yıl uluslararası en büyük destek Almanya’dan geldi. Ülke, Alman Makine ve Takım Tezgahı Üreticileri Derneği VDW tarafından desteklenen firmalarla çok geniş bir katılım sağlıyor.
Almanya’nın yanı sıra Japonya ve Güney Kore’nin ülke pavilyonlarıyla yer alacağı fuara ayrıca Çin, Fransa, Hindistan, İran, İtalya, İspanya, İsviçre, Polonya, Tayvan, İngiltere, ABD’nin da aralarında bulunduğu 33 ülkeden önemli firmalar katıldı. Fuar uluslararası katılımcıların yanı sıra yurt dışından çok sayıda ziyaretçi ve satın alıcıyı da ağırlıyor. Yurtdışında yoğun olarak yürütülen tanıtım faaliyetleri ve T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri kapsamında fuarı ziyaret edecek karar vericiler, fuar alanında katılımcı firmalarla verimli iş görüşmeleri gerçekleştirme fırsatı buluyorlar. Alım heyetlerinin geldiği ülkeler şu şekilde: Azerbaycan, Fas, Hırvatistan, Irak, İran, Kuveyt, Özbekistan, Sudan, Tunus, Ürdün ve Yunanistan.
Bu yıl fuarda ayrıca, WIN Fuarları’nı destekleyen kuruluşlardan TİGİAD‘ın girişimiyle,“İş Güvenliği, Sağlığı ve Çevre Özel Bölümü ile” “parts2clean” işbirliğinde “Yüzey Temizleme Özel Sunumu” yer alıyor.
Hannover Messe Bileşim Genel Müdürü Alexander Kühnel;
“Türkiye Sanayisi’ndeki büyüme fuarlara olumlu yansıyacak"
Fuar hakkındaki görüşlerini Hannover Messe Bileşim Genel Müdürü Alexander Kühnel; “2001 yılından bu yana her geçen gün pozitif yönde gelişim gösteren Türk imalat endüstrisi, son dönemlerde çok fazla önem kazandı ve daha dinamik hale geldi. Bugünlerde herkesin gündeminde olan Türkiye Sanayi’ndeki büyüme rakamları gerçekten çok umut verici.. Tüm bu başarılı sürecin WIN fuarlarına da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Fuarlar sektörlerin aynasıdır. WIN Fuarları’nın yurtdışı tanıtım çalışmalarını yaparken Türkiye’nin takip ettiği genel ihracat politikasıyla paralel bir yol izlemeye çalıştık. Özellikle Arap ülkeleri, Ortadoğu bölgesi ülkeleri ve bu ülkelerdeki firmaları hedefledik. Verimli bir fuar geçirip kazançlarını arttırmak isteyen tüm İmalat endüstrisi ziyaretçilerini WIN Fuarları’na bekliyoruz.” şeklinde belirtti.