Heyetler aşağıdaki konular üzerine görüştüler.
· İstatistiki bilgi teatisi
· Eşya taşımacılığı
· Yolcu taşımacılığı
Heyetler, iki ülke arasındaki dış ticaret ve karayolu taşımacılığının bugünkü durumu hakkında istatistiki bilgi teatisinde bulunup ifade ettiler. Heyetler uluslararası karayolu taşımacılığı alanında işbirliğini devam ettirmek ve geliştirmek arzusunda olduklarını belirttiler.
Eşya taşımacılığı
Heyetler iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve eşya taşımacılığının kolaylaştırılması amacıyla mevcut geçiş belgesi sisteminin gözden geçirilmesi ve basitleştirilmesi konusunda anlaştılar.
Heyetler eşya taşımacılığı konusunda 2009 yılı geçiş belgesi kotasını aşağıdaki şekilde kararlaştırdılar.
Türk nakliyecileri için;
A TİPİ İKİLİ/TRANSİT ÜCRETSİZ 900 ADET
A TİPİ İKİLİ/TRANSİT ÜCRETLİ 2.200 ADET
B TİPİ BOŞ GİRİP KENDİ ÜLKESİNE DÖNÜŞ YÜKÜ ÜCRETLİ 400 ADET
C TİPİ 3. ÜLKELERE VEYA 3. ÜLKELERDEN ÜCRETLİ 700 ADET
Belarus nakliyecileri için;
A TİPİ İKİLİ TRANSİT ÜCRETSİZ 300 ADET
A TİPİ İKİLİ/ TRANSİT ÜCRETLİ 500 ADET
B TİPİ BOŞ GİRİP KENDİ ÜLKESİNE DÖNÜŞ YÜKÜ ÜCRETSİZ 50 ADET
B TİPİ BOŞ GİRİP KENDİ ÜLKESİNE DÖNÜŞ YÜKÜ ÜCRETLİ 250 ADET
C TİPİ 3. ÜLKELERE VEYA 3. ÜLKELERDEN ÜCRETSİZ 550 ADET
C TİPİ 3. ÜLKELERE VEYA 3. ÜLKELERDEN ÜCRETLİ 250 ADET
Heyetler, EURO III ve üstü teknik standartlara sahip taşıtların kullanımını teşvik etmeyi kararlaştırdılar.
Türk heyeti, 2010 yılından itibaren tüm geçiş belgelerinin ücretsiz olmasını ve geçiş belgelerinin her iki taraf için aşağıdaki gibi teati edilecek;
A TİPİ İKİLİ/ TRANSİT ÜCRETSİZ 3000 ADET
B TİPİ BOŞ GİRİP KENDİ ÜLKESİNE DÖNÜŞ YÜKÜ ÜCRETSİZ 300 ADET
C TİPİ 3. ÜLKELERE VEYA 3. ÜLKELERDEN ÜCRETSİZ 500 ADET
Belarus heyeti ise, Türk tarafının önerisi ile ilgili görüşünü Kasım 2009 ayından önce 9 aylık gelişmeleri dikkate alarak bildirileceğini ifade etti.
Belarus heyeti ayrıca geçiş belgesi türlerinin azaltılarak sadece ikili/transit ve 3. Ülke geçiş belgesi olmak üzere iki tür olması önerildi.
Türk heyeti Belarus önerisinin sonraki toplantılarda gündeme alınmasının daha uygun olacağını ifade etti.
Heyetler yıl içinde olabilecek ek geçiş belgesi taleplerini iyi niyet çerçevesinde değerlendirecekleri hususunda anlaştılar.
Her iki heyet, bu yılın geçiş belgelerinin sürelerinin, müteakip yılın31 Ocak tarihine kadar geçerli olması hususunda mutabık kaldılar.
Her iki heyet, ülkeleri arasında ve ülkeleri üzerinden yapılan yolcu taşımalarının çok düşük seviyelerde olduğunu ifade ederek, yolcu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla işbirliği yapılması kararlaştırdılar.
Heyetler arızi ikili ve transit yolcu taşımacılığında kullanılmak üzere 50’şer adet geçiş belgesi teati edilmesine karar verdiler.
Türk heyeti, taşıma yapılan diğer ülkelerde İngilizce Ticari fatura kabul edilmekte iken Belarus makamlarının Rusça Ticari faturayı şart koştuğunu dile getirmiş ve İngilizce Ticari faturanın da geçerli kabul edilmesini; ayrıca TIR Karnesi ile yapılan tüm taşımalarda yüksek maliyetli mallar için ayrımsız uygulanan, refakatçi veya konvoy uygulamasının kaldırılmasını talep etti.
Belarus heyeti, Türkiye’de uygulanan çekici ve yarırömorkun farklı ülkelerde kayıtlı olmasına getirilen kısıtlama ve taşıtların standart yakıt depolarında bulunan yakıt miktarıyla ilgili sınırlama konularını dile getirdi.
Heyetler UBAK çerçevesinde işbirliği yapılması hususunda aynı görüşleri paylaştı.
Türk heyetine Hüseyin Yılmaz başkanlık ederken Belarus heyetine Sergey Negrey başkanlık etti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |