Dünya Ekonomik Forumu, (World Economic Forum) 2006 yılından beri dünyanın farklı ülkelerinde yaptığı araştırmalar sonucunda Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunu yayınlıyor. 13 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan son raporda 146 ülkenin karşılaştırması ve analizlerine odaklanılıyor. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre 146 ülkenin yer aldığı raporda Türkiye 124’üncü sırada. Rapor, cinsiyet eşitsizliği sorununun ortadan kalkabilmesi için 132 yıla ihtiyacımız olduğu söylüyor.
TÜİK 2022 verilerine göre Türkiye’de işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,4, kadınlarda ise yüzde 35,1. 2022 rakamlarına göre lojistik sektöründe kadın istihdamı sadece yüzde 9,1 iken Avrupa Birliği’nde bu oran yüzde 22 seviyelerinde. Lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerine dikkat çekmek için farklı noktalarda çalışmalar yürütüldüğü belirten UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy; “Kadının iş hayatında ve sektörümüzdeki etkisi dernek olarak öncelediğimiz bir konu. Büyük resme baktığımızda dünyada ve Türkiye’de kadınların istihdamında ve sektörümüz özelinde iş gücüne katılımında cinsiyet eşitliğinin olmadığını görüyoruz” diye konuştu.
Başkanlık görevini devraldığı 2021 yılı itibarıyla Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun kurulmasına ön ayak olduğunu belirten Ayşem Ulusoy, “Yapılan toplantılar sonucunda amaçlar ve hedefler belirlenerek Kadın Lojistikçiler Odak Grubu çalışmalarına başladı. Bugün Kadın Lojistikçiler Odak Grubunda 100’ü aşkın sektör çalışanı kadın lojistikçi faaliyetlere katılmakta, sosyal projelere destek vermektedir. Bu amaçlar; lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların çalışma şartlarını iyileştirmek, her kademeden kadın çalışanlar için eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak ve Kadın Etki Raporunun hazırlanması olarak belirlendi” dedi.
Bu amaçların arasında yer alan Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun hazırlanması için İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ebru Demirci ve Doç. Dr. Gültekin Altuntaş ile çalışmalara bir süre önce başlandı. 2 Mayıs 2023 Salı günü UTİKAD Ofisi’nde bir araya gelen Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Üyeleri ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri, çalışma için hazırlanan ankete son şeklini verdi. Önümüzdeki günlerde UTİKAD üyesi firmaların çalışanları ile paylaşılacak olan anket sonucunda Kadın Etki Raporu hazırlanacak ve kamuoyu ile paylaşılacak.
Kadın Etki Raporu ile amaçlanan hedefler arasında lojistik sektöründe çalışan kadınların önündeki bariyerleri azaltmak adına ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ilk sırada yer alıyor. Bir diğer hedef ise yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmak olacak.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |