Hayati Yazıcı, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ETSO) ziyaret etti ve Oda Başkanı Suat Öztürk'ten İlin sorunları hakkında bilgi aldı.
Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, icraata başladığı günden itibaren, “kim bu ülkeye bir milim katma değer sağlayacaksa onların yanında ve arkasında olduğunu” söylediğini belirterek, Başbakanın, kimin bir yatırımı varsa, istihdam oluşturacaksa onun yanında olduğunu ya da Bakanlarını görevlendirdiğini söyledi.
Görevlerinin ülkeye hür teşebbüs çatısı altında katma değer verecek olan tüccara, sanayiciye ve esnafa yardımcı olmak ve onların yanında bulunmak olduğunu ifade eden Yazıcı, kalkınmada öncelikli yörelere düzenlemenin bu amaçla yapıldığını bildirdi.
Gümrüklerde personel eksiği var
Yazıcı, gümrüklerin, kamu yönetimleri içinde çok önemli olduğunu, bir ülkenin dışa açılan kapısının, dışa dönük yüzünün gümrükler olduğunu belirterek, Türkiye'ye yurtdışından gelen kişi kurum ve kuruluş temsilcilerinin ilk intibalarının gümrükleri görmeleriyle oluştuğunu kaydetti. Yazıcı, şöyle konuştu: ''Sizin ülkeniz hakkında bir kanaate sahip olmaya başlarlar. İşte bu çerçevede hükümetimiz, yap-işlet-devret modeliyle gümrüklerimizi modernleştiriyor. Bunları seri bir şekilde hayata geçiriyoruz. Yaptıklarımız var. Habur, Cilvegözü ve şimdi de Kapıkule'yi, Sarp'ı başlattık. Gürbulak'ı yaptık. Bunları güzelleştiriyoruz.
Türkiye'nin dış ticaret hacmi 270 milyar dolar düzeyinde. Ama bu işleri, bu faaliyetleri bu kadar büyük bir değeri gümrüklerle ilgili çalışan kadromuz, aşağı yukarı ticaret hacmimizin 35-40 milyar dolar olduğu zamanda gümrüklerde bizim faaliyetleri yürütebilmemiz için en az 14 bin kişi çalışır olması gerekir. Şu anda 8-9 bin dolayında çalışanımız var. Bu personelle bu hizmetleri götürüyoruz. Gümrükle ilgili bir de yanlış bir imaj var veya oluşmuş bir imaj var. Bu konuda son derece kararlıyız. Yanlış yapan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Personeli daha verimli, üretken çalışacak duruma hep birlikte getireceğiz. Burada bakan olarak bizim görevimiz kadar, gümrüklerde iş yapan sanayicimizin, tüccarımızın görevi olduğu kanısındayım. Tüccarımız, sanayicimiz doğru iş yapıyorsa, yasalara, iş ahlakına uygunsa eylem ve işlemleri, şunu bilecek; (bana hiç kimse engel olamaz, ben buradan geçerim). Ama yaptığı iş yanlışsa, iş ahlakına, yasalara aykırıysa, yine bilecek ki, (ne yaparsam yapayım buradan geçmem mümkün değil). Bir kere biz bu anlayışı gümrüklere yerleştireceğiz.''
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |