Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yerleşim yerleri içindeki hız limitinin saatte 50 kilometre olarak belirlendiğinin belirtildiği açıklamada, önceki düzenlemede, illerde bulunan Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) veya il trafik komisyonlarına hız limitini sadece otomobiller için saatte 20 kilometre artırarak 70 kilometreye kadar çıkarma yetkisi verildiği hatırlatıldı. Yapılan değişiklik ile UKOME veya komisyonlara yasada ifade edilen bölünmüş yollarda araç cinslerine göre şehir içi hız limitini (50 km) saatte 32 kilometreye kadar artırabilme yetkisi verilerek hız üst limitinin saatte 82 kilometreye çıkarıldığı ifade edildi.
Hız levhalarının bulunduğu yollar haricinde şehir içi hız limitinin saatte 50 kilometre olduğu, hız limitleri yüzde 10 aşıldığı takdirde sürücülere trafik cezası uygulanacağına dikkat çekildi.
EMNİYET KEMERİ HERKESE ZORUNLU
Yönetmelikte yapılan değişiklikle; asker, polis ve diğer güvenlik kuvvetleri görevlilerine, şehir içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerine, ambulans sürücüleri ile sürücü yanındaki yolcularına emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildiği açıklandı. Ayrıca, 1998 ve 2009 tarihleri arasında üretilmiş olan şehirler arası otobüslerinin belirli koltuklarında, 2009 tarihinden sonra üretilen otobüslerin ise tüm koltuklarında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılmasının zorunlu hale getirildiği kaydedildi. Elektrikli bisiklet sürücülerine koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcularına ise koruma başlığı takma zorunlu hale getirildiği ifade edildi.
ALKOLLÜ SÜRÜCÜYE HAPİS CEZASI
Yeni düzenlemede hususi otomobil sürücüleri için geçerli 0.50 promil üst sınırı aynı kaldı. Diğer sürücülerin kanlarındaki alkol miktarı üst sınırı sıfır promilden 0.20 promile çıkartıldı. Yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüye idari para cezası uygulanacak. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri birinci defasında altı ay, ikinci defasında iki yıl, üç veya üçten fazlasında ise her seferinde beşer yıl süreyle geri alınacak. Yeni düzenlemeyle bu idari yaptırımların yanı sıra 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüye 2 yıla kadar hapis cezası getirildi. Ayrıca, yönetmelikte yapılan değişiklikle; uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücüye idari para cezası verilerek sürücü belgesinin 5 yıl süreyle geri alınması ve 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi, trafik zabıtasınca teknik cihazla ölçüm yapılmasını kabul etmeyen sürücüye idari para cezası verilmesi ve sürücü belgesinin 2 yıl süreyle geri alınması, alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında araç kullandığı tespit edilen sürücüler ile ölçüm yapılmasını kabul etmeyen sürücülerin araç kullanmaktan men edilmesi kararlaştırıldı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |