Bir de buna gelişen teknolojiye uymak için planlar yapılması sektörün oldukça göz önünde olmasını sağlıyor. İkinci el kamyon piyasası ise sadece bu sektöre ilgi duyanların, ekmek kapısı olarak görenlerin; gecesini gündüzüne katıp ekmeğini kazanan, bu araçlarla deyim yerindeyse dünyayı taşıyanların ilgi duyduğu bir alan.
İkinci el kamyon piyasasında da fiyatlar her piyasada olduğu gibi alıcı ve satıcı ile belirleniyor. Son dönemde her araç piyasasında olduğu gibi kamyon piyasasında da oluşan yoğun ilgiye bağlı olarak değişen fiyatlar da en büyük etken hepimizin de bildiği gibi pandemi süreci oldu. Pandemi sürecinde fabrikaların üretim yapamaması ve değişen döviz kurlarının da etkisiyle ikinci el kamyon fiyatları epey bir yükseldi. Bunların yanı sıra bir diğer etken ise, yurt dışına yapılan ikinci el kamyon ihracı ile oldu. Mevcut piyasada bulunan özellikle çift çeker ve modelli çekici grubu araçların döviz farkı nedeniyle bazı ülkelerden gelen talepler üzerine yurt dışına satılması piyasadaki araç sayısını azalttı. Gelen talepleri karşılayacak düzeyde satılık aracın olmaması ile arz da talebi karşılamadığı için fiyatlar yükselişe geçti.
Fiyatlarda Düşüş Yaşanır mı?
İkinci el binek araç fiyatlarını biniciler yükseltiyor. Eskiden sıfır araç alındığı anda değeri 10-15 bin lira düşerdi. Şu anda sıfır araç alan birisi aracını kullandığı zaman bile fiyatı düşürmüyor. Bu durum biraz da gelişen teknoloji ile insanların piyasayı internet üzerinden takip etmeleriyle de sağlanıyor. Sarı ve kırmızı sitede yüksek fiyatlı ilanları takip eden biniciler, bu fiyatları da baz alarak araçlarına değer biçiyor. Satmak istediği zaman da internet üzerinden satarak üstüne fiyat ekleyip satabiliyor. İkinci el araçlardaki aşırı yüksek fiyatları internet siteleri aracılığıyla araçlarını satan biniciler belirliyor.
İkinci el motorlu araç piyasasında düşüş beklemek şu anki mevcut şartlarda ve döviz kur farkını ve pandemi sürecinden dolayı araç üretiminin de yeterli yapılamamasını baz alırsak doğru değil. Geldiğimiz nokta itibari ile şu an genel olarak otomotiv sektöründe, bayilerin de yapmış olduğu yılsonu kampanyaları sebebiyle ikinci ele rağbet azaldı. Bu sebeple biraz da olsa artış hızı kesildi. Düşük bir oranda da olsa düşüş yaşandı.
Önümüzdeki dönem de 2021 model sıfır araçlar genelinde bir indirim ve döviz kur farkında bir gerileme söz konusu olursa ikinci el piyasasında bir düşüş beklenebilir. Böyle bir durum gerçekleşmez ise fiyatlar aynı düzeyde seyrine devam edecektir.
Mevcut Piyasanın Yükselmesi Galericilerin İşine Geldi mi?
Piyasaların bu yüksek seyri, uzun vadede bu iş ile ticaretini devam ettirmek isteyen hiçbir firmanın işine gelmedi. Bu konuyu şöyle bir örnek ile de izah edebiliriz. Örneğin; bundan dokuz ay önce 5.000.000 lira sermaye ile ortalama 200.000 lira değerinde 25 tane kamyon alınabiliyorken, şu an 12 tane kamyon alınabiliyor. Görünüşte stokla bu sürece girmiş firmalar para kazanmış gibi görünse de esasında aynı araçları tekrar almak istediğinde dokuz ay önceki stok sayısına ulaşamıyor. Bu yüzden de öz sermaye erimiş oluyor. Yani kazanırken kaybediyoruz.
Bu süreçte sadece bu işin ticaretini normalde yapmayan ve bu iş kolu üzerinden vergiye kaydı bulunmayan, halk dilinde al satçı diye tabir edilen bireysel kişiler sattıkları araçların yerine araç almayacakları için paralarını artırmış oldular. Bu durum sadece bireysel manada onlara yaradı.
Sonuç itibari ile bu durum dışarıdan bakıldığında karlı gibi görünse de Türk Lirası’nın değer kaybetmesi nedeniyle kazanırken kaybetmiş olduk.
Erdem BAĞCI
BAĞCILAR ERDEM GALERİ
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |