Yeni Semi-Treyler Serisi ile Çevreye Daha Az Etki
Uzun ve geniş kapsamlı AR&GE çalışmaları sonucunda TIRSAN, Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirip TIRSAN Hafif Perdeli/Tenteli Semi-Treyler Serisini geliştirdi. Yeni şasi teknolojisi ile üretilen TIRSAN Hafif Perdeli/Tenteli Semi-Treyler Serisi bu sayede aynı segment araçlardan 2 ton daha düşük boş ağırlığa sahip ve nakliyecilere çok önemli avantajlar sağlıyor.
Yeni serinin getirdiği 2 tonluk hafifleme, nakliyecilere önemli avantajlar sağlarken, aynı segmentteki diğer ürünler ile karşılaştırıldığında çevreyi daha az etkiliyor. Kalite ve dayanıklılıktan ödün vermeden üretilen ürünler, düşük boş ağırlığı sayesinde müşterilerine daha fazla yükleme imkİ¢nı sunarken araç boşken kullanıldığında da yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu yakıt tasarrufu sayesinde de çevre daha az kirleniyor.
Alman Enerji & Çevre Araştırma Enstitüsü ve Graz Teknik Üniversitesi’nin koordineli olarak yürüttüğü bir çalışmaya göre aracın toplam ağırlığındaki 1 tonluk azalma 100 kilometrede 0,6 litre yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Kendi segmentindeki diğer araçlara oranla yaklaşık 2 tonluk boş araç ağırlık avantajı yaratan TIRSAN, araç boşken 100 kilometrede 1,2 litre yakıt tasarrufu sağlıyor.
Bu yeni seri geliştirilirken hafiflik ve çevreyi daha az etkileme faktörleri düşünülerek, ürünlerin bazı komponentleri alüminyum olarak değiştirildi. Alüminyum komponentlerin kullanılması yol güvenliğini arttırdığı için çevreyi olumlu yönde etkiliyor. Alüminyum sistemler çarpışma esnasında ortaya çıkan enerjinin büyük bir kısmını absorbe ettiği için örneğin araç tamponları alüminyumdan imal edilmeye başlandı.
Çevre Dostu Alüminyum Tanker ve Silobaslar
TIRSAN Treyler’in çevreye duyarlı bir diğer ürün gamı ise Kݤssbohrer Tanker ve Silobas Semi-Treyler Serileridir. Türkiye’nin en büyük semi-treyler imalatçısı TIRSAN, 2003 yılında Alman Kݤssbohrer tanker ve silobas araç fabrikasını, markası ve tüm teknik altyapısı ile satın aldı. Kݤssbohrer ürün gamında alüminyumdan üretilen semi-treylerler mevcuttur:
- Akaryakıt nakliyesi için ADR mevzuatına uygun ve ADR belgeli, alüminyum tanker treylerler, alüminyum tanker semi-treylerler ve alüminyum kamyon üstü tankerler
- Dökme toz ve granüllü ürünlerin (çimento, toz şeker gibi) nakliyesi için damperli ve sabit tip alüminyum silobas semi-treylerler
Yük kontrolü uygulamalarının hızla arttığı ve araç boş ağrılıklarının önem kazandığı günümüzde, yüksek mukavemet şartları sağlayan özel alaşım alüminyum malzemeden imal şasi ve gövdeye sahip tanker ve silobas ürünler çelikten üretilen tanker ve silobaslara oranla çevreye daha az etkiliyor.
Aynı segmentte çelik kullanılarak üretilen ürünlere kıyasla daha az düşük boş ağırlığa sahip ürünler hem daha az yakıt sarfiyatına hem de daha yüksek taşıma kapasitesi sağladığı için çevrenin daha az kirlenmesini sağlanıyor.
Alüminyum, egzoz gazındaki karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlıyor. Ağır yükler taşınırken, boş araç ağırlığında yaratılan 1 tonluk tasarruf, dolu araçla 100 bin kilometrede 1.500 litrelik dizel yakıt tasarrufu sağlıyor. (100 bin kilometrede, toplamda aynı yükü taşımak için çelik aracın 3 bin 800 kilometre daha fazla yol yapması gerektiği düşünülerek hesaplanmıştır.) (Alman IFEU ve EAA Avrupa Alüminyum Birliği verilerine göre) Bugünkü çekici treyler kombinasyonunda, 1 kilogram ekstra alüminyum kullanılması 28 kilogram daha az karbondioksitin (CO2) atmosfere karışmasına olanak veriyor. Ayrıca, alüminyum çok kolay ve ekonomik bir şekilde geri dönüştürülebilir. Geri dönüştürülmüş alüminyum, malzeme kalitesinden de hiçbir şekilde ödün vermez.
Hem Kaliteli hem Çevre Dostu DAF Çekiciler
Türkiye Semi-Treyler sektörünün lideri TIRSAN Treyler, 1995 yılından itibaren çevreye duyarlılık konusunda Avrupa’da öncü olan DAF Trucks NV.’nin Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Türkiye’de Euro-4 emisyon standartları mevzuatı 2009 yılı başında itibaren yürürlüğe girmiş olmasına rağmen TIRSAN 2006 yılında Türkiye’de henüz yürürlüğe girmemiş olan Euro-5 emisyon standartlarında araç satmaya başladı. Tırsan Treyler ileri emisyon standartlarının yürürlüğe girdiği ve gireceği tarihlerden çok müşterilerine araç sunarak gerek çevreye karşı olan sosyal sorumluluğunu yerine getirmiş gerek ise müşterilerinin bu çevreci araçlar için verilen teşviklerden yararlanmasını sağladı. Ayrıca, uluslararası dolaşımda çevreci araçlara tahsis edilen belgelerin fazla oluşu nakliyecilere bu araçları tercih etmesine neden olduğu biliniyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |