Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
has, hastreyler, hasdorse, hastrailer, kamyon, kamyonet
tırsan
English
Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
2 Kasım 2021 Salı - 12:49

Tansu Giz ile IVECO Nikola Elektrikli Çekici ile Çip Krizini Konuştuk

Gündemin en ilgi çeken konularından elektrikli ağır vasıtalara ilişkin olarak IVECO'nun planlaması ve değerlendirmeleri ile bir süredir gündemde olan çip krizinin sektöre yansımalarını IVECO Pazarlama ve Ürün Genel Müdür Yardımcısı Tansu Giz Kamyonum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nuray Pekcan'a değerlendirdi. Giz, IVECO'nun yeni elektrikli aracı Nikola Tre'ye dair detayları Kamyonum Dergisi okurları için aktardı.

Tansu Giz ile IVECO Nikola Elektrikli Çekici ile Çip Krizini Konuştuk

Üretimine Kasım ayında başlanacak olan elektrikli aracın performans açısından müşterilerine sunacağı avantajlar neler olacak? 

Kasım 2021 tarihinden itibaren Almanya’nın Ulm şehrindeki IVECO NIKOLA ortak tesisinde üretimine başlanacak olan Nikola Tre BEV modeli 2022 Ocak ayından itibaren ABD’de satılmaya başlayacak. 6x2 konfigürasyonunda üretilecek olan bu model aynı zamanda Hamburg liman otoritesi tarafından da hemen kullanılmaya başlanacak. Nikola TRE BEV tek sarj ile 560km menzile sahip olup devamlı olarak 645 HP güç üretiyor. 753 kwh pil grubuna sahip bu aracın sarj süresi 120 dakika. Aracın azami yüklü ağırlığı treyler ile beraber 41 ton. Azami sürati 120km/saat. Nikola Tre frenleme sırasında pillere enerji aktaran rejeneratif fren sistemine de sahip. Sunacağı en büyük avantaj çevre dostu olması, sürücü için ise sunacağı en büyük avantaj sessiz olması ve benzinli bir otomobil kadar çabuk hızlanması. Dizel motorların gerektirdiği bakım aralıkları ve bakım maliyetlerinin elektriklide olmaması da diğer önemli avantajlar.

Elektrikli aracın piyasadaki rakiplerine göre teknolojik üstünlükleri neler?

Araç dışarıdan bakıldığında dizel S-WAY çekiciden hemen hemen farksız, piller aracın tabanına yerleştirilmiş durumda, 41 tonluk azami yüklü ağırlığa sahip bir araç için 560 km menzil de gayet başarılı.

Nikola Tre modelleri için Türkiye’ye yönelik nasıl bir plan düşünülüyor? Türkiye’de piyasa giriş tarihi ne olacak?

Nikola Tre ilk önce Avrupa’da üretilip ABD de 116 adet Nikola bayisi tarafından satılacak, Avrupa satışları 2022 sonunda başlayacak. Avrupa ve Türkiye satışları IVECO yetkili satıcıları tarafından gerçekleştirilecek. Türkiye’de satışa sunulmasını 2023 olarak öngörebiliriz, tabii en azından bazı hatlarda şarj altyapısının oluşması lazım.

Şarj  batarya ömrü göz önünde bulundurulduğunda uzun veya kısa mesafe ağır taşımacılıkta performans değerlendirmeniz ne yönde olur? Bu bağlamda elektrikli araçların pazara sunulma sürecinde hangi sektörler daha hızlı adapte olacak durumdadır. Büyük filolar için şarj merkezleri söz konusu olabilir mi? (örn. İnşaat sektörü)

Şu an için bu tür kamyonlar kısa mesafe ağır taşımacılık için tercih ediliyor ancak sarj istasyonlarının sayısının artması ile uzun mesafe taşımacılık için de tercih edilecekler. Bazı filoların kendilerine ait sarj istasyonları var, öte yandan da hem ABD hem de Avrupa’da seyyar sarj istasyonları kurulmaya başlandı. Nikola’nın kendi geliştirdiği mobil sarj istasyonları da mevcut. Mobil sarj istasyonları her zaman back up olarak varlık göstermeye devam edecek.Batarya ömürleri de doğru bir bakım ile araç ömrüne eşit diyebiliriz.

Hemen şunu da belirtmek istiyorum, IVECO Nikola üretim tesisinin açılış töreninde hidrojen yakıt hücreli bir prototip sergilendi, yakıt hücreli aracın üretimine de 2023 sonunda başlanacak. Yakıt hücreli modeller de elektrik motoruna sahip ancak pil yerine elektrik üretmek için hidrojen kullanıyorlar, araçda az sayıdaki pil elektriği geçici olarak depolayıp motora aktarmak için kullanılıyor. IVECO yakıt hücreli araçları uzun vadede daha revaçda olacak araçlar olarak öngörüyor. Yakıt hücreli araçların menzili de daha uzun olacak, boş ağırlığı pilli araçlara göre daha düşük olacak.

Diğer markaların elektrikli araçlarını da göz önünde bulundurduğumuzda sizce alıcı hangi kriterlere bakmalı? Bu konuda öne çıkan noktalar neler olacaktır?

Fiyat, menzil, kalite, sorunsuzluk bu tür araçları alırken alıcıların bakacağı en önemli kriterler diye düşünüyorum.

Elektrikli araçlar için en önemli konu olan altyapı eksikliği, mevzuatların düzenlenmesi ve beraberinde devlet teşvikleri çerçevesinde genel bir değerlendirme yapar mısınız? Yurt içi pazarı bu teknolojiye ne zaman hazır hale gelir? Şu an için ne gibi gelişmeler mevcut?

Dünyada dizelden ve daha doğrusu fosil yakıtlardan hızla bir uzaklaşma var, artık bu eğilimi tersine çevirmek imkansız, er ya da geç dizel motorlardan, içden yanmalı motorlardan vazgeçilecek. Avrupa’da bu değişim ile ilgili teşviklere baktığınızda mazot, benzin kullanan araçlardan da alınan CO2 emisyonuna dayalı vergi aynı zamanda elektrikli ya da diğer alternatif yakıtlı araçlar için bir teşviktir. Öte yandan örneğin Almanya’da elektrikli araçlardan ilk tescil tarihinden itibaren 10 yıl boyunca yıllık motorlu taşıtlar vergisi alınmıyor ayrıca elektrikli araç satışlarında nakti teşvikler var. Türkiye de eninde sonunda benzer teşvikleri uygulayacaktır diye düşünüyorum.

Elektrikli araçlarda şarj merkezleri açısından ilgili firmalarla bir ortaklık planlaması var mı? Şarj merkezleri sürecine ilişkin olarak Türkiye’ye yönelik bir planlama söz konusu mu?

Avrupa’da elektrik sarj istasyonları konusunda önemli teşvikler var. Örneğin Almanya Ulaştırma ve Dijital Altyapı bakanlığı elektrik sarj istasyonlarının sayısının artırılması için önemli teşvikler veriyor, bir örnek vermek gerekirse her bir 22-50KW DC hızlı şarj sistemi için 16,000€ teşvik veriyor.

Türkiye’de şarj altyapsısı, şekebe entegrasyonu, batarya ve teknolojileri, yazılım konusunda izlenecek yol haritası TBMM’ye gelecek. Bu konudaki teşvikler o zaman netleşir diye düşünüyorum.

Dünya genelinde yaşanan çip krizinin daha belirgin olacağı ve sıkıntının devam edeceği yönündeki değerlendirmeler doğrultusunda krizin öncelikle Türkiye’deki kamyon üretimine ve ilaveten Almanya’daki üretime etkileri ne olmuştur? Son çeyrek ve önümüzdeki yıl için yurt içi pazar kapsamında sıkıntıya sebep olacak düzeyde midir? 2022 için değerlendirmeniz nedir?

Aslında tedarik sorunu olan sadece çip değil, başka girdilerde de tedarik sıkıntıları var. Biz IVECO olarak şu ana kadar tedarik krizinden fazla etkilenmedik, hedeflerimiz çok rahat yakaladık; ama tabii birtakım belirsizlikler var. 2021 yılını hedeflediğimiz gibi kapatacağız. 2022 için iyimserim, tedarik sorunlarının 2022 yılı içinde azalmasını bekliyoruz.

 

 

 

 

 
İstanbul’da 750 Minibüs ve 250 Taksi-Dolmuş Taksiye Dönüşüyor
 
1'inci Komando Tugay K.Lığı 1 Adet Kapalı Kasa Kamyonet (Frigofirik) Kiralayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sektör Vize Sorununa Çözüm İstiyor
Kamyonum Dergisi olarak her sayımızda sektörün sorunlarını yine sektörün ...
Suçlu Şoför mü? Denetimler Gereken Şekilde Yapılamıyor mu?
Peş peşe yaşanan ölümlü kazaların ardından akla gelen takograf ve kazaların ...
Dünya Standartlarına Uygun Frigorifik Üstyapılar
Soğuk taşıma dosyamızda tüm sektör paydaşlarına yer vermeye devam ediyoruz.  ...
 
Hastrailer Şirket Ortağı Hüseyin Sarı, "Tüm Ürünlerimiz TSE Standartlarına ve WVTA’ya Uygundur; Isı ve Darbelere Karşı Yüksek Mukavemetli ve Hafiftir"
Gıda ve ilaç lojistiğinde önemli bir taşıma faaliyeti olan soğuk taşıma ...
Sektör Öncüsü Van Eck Türkiye’de
Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Üyesi ve 2021 Nisan ayında Van Eck Trailers ...
Sektörün Tüm Soğutma İhtiyaçları İçin Carrier
Gıda ve ilaç maddelerinin taşınmasının insan sağlığına etkisi olduğu kadar ...
 
IRU’dan Türk Taşımacılara Mesaj Var!
Uluslararası taşımalara ilişkin konuları gündemimize alarak lojistiğin ...
UND Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Şener, "Şoförleri Hem Dijital Dönüşüme Hem de Yeşil Dönüşüme Hazırlamak Gündemimizde"
Kamyonum Dergisi olarak lojistik sektörünün gündeminde olan, sektörün ...
UND Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener, "Azerbaycan’da Lojistik Çok Zor ve Pahalı"
Uluslararası taşımacılık konusunu ele almaya ve bu konudaki sorunları ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Lojistik 2025
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
sondakikakamyonumsrckamyoncufahrerKamyontreylerşoför haberler