Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) ülkelerinin ulaştırma bakanları Azerbaycan'da toplandı. Başkent Bakü'de düzenlenen Türk Konseyi, "Ulaştırmanın Geliştirilmesi Çalışma Grubu" ve "Ulaştırma Bakanları 1. Toplantısı", Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, Kazakistan Ulaştırma Bakanı Askar Zhumagaliyev ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın katılımı ile başladı.
Toplantıda konuşan Yıldırım, Türkiye'de ulaşım alanında gerçekleştirilen atılımlar konusunda bilgilendirme bulunarak, hem Azerbaycan'da hem de Kazakistan'da bu alanda kaydedilen ilerlemelerden duydukları memnuniyeti dile getirdi ve ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesinin öneminde değindi.
Katıldıkları toplantının amacının, kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve ulaştırma alanındaki işbirliğini biraz daha geliştirmek olduğunu söyleyen Yıldırım, Türk Konseyi kurulduğunda ortaya, ortak değerlerin, ekonominin geliştirilmesi, işbirliğinin artırılması gibi bir çok hedeflerin koyulduğunu, bunların gerçekleştirilmesi için ise ulaştırma ve iletişim alanında en ileri düzeyde işbirliğinin şart olduğunu vurguladı.
Ticaretin, dostluğun, işbirliğinin ve turizmin gelişmesinin ulaştırma alanında sağlanacak sağlam işbirliğine bağlı olduğunu belirten Yıldırım, bu yüzden 15-16 Ağustos'ta, yine Bakü'de gerçekleştirilecek Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi öncesinde ilk olarak ulaştırma konusunun ele alındığını kaydetti.
Dünya ekonomisinin 2008'den itibaren çok ciddi kriz geçirdiğini hatırlatan Yıldırım, bu krizden en fazla Batı ülkelerinin etkilendiğini ve birçok Doğu ülkesinde ise ekonomik büyüme yaşandığını söyledi.
Doğudan batıya yapılan ihracatın her geçen gün daha da arttığını söyleyen Yıldırım, bunun da bölgenin önemini artıdığını vurgulayarak, "Doğu ve batı arasında yapılan ticarette ağırlıklı olarak deniz yolu kullanılıyor. Fakat, denizyolu ile beraber erişimin kolaylaştırılması ve zaman tasarrufu sağlanması için kara ve demir yolları da coğrafyamızda önem kazanıyor. Bunun bir sebebi de bütün ülkelerin denize kıyısının olmamasıdır. Denize kıyısı olmayan ülkelerdeki ticaret artımı, denize kıyısı olan ülkelerden iki kat daha fazla. Bunu da dikkate aldığımızda, demiryolu ve karayolu bağlantılarımızı mutlaka güçlendirmemiz lazım. Biz bu ihtiyacı görerek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni başlattık. Şimdi bu proje bitme sürecine geldi ve 2014'te tamamlanacak. Bu proje sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi birleştirmekle kalmayacak, Çin'in batısından bütün Orta Asya bölgesindeki taşımaları da kolaylaştıracak. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile eski İpekyolunu sürekli hale getiriyoruz. Böylece dünyanın doğusu ile batısını hem altyapı olarak, hem de medeniyet olarak birleştiriyoruz" diye konuştu.
Küresel rekabetin gelişmesi ile lojistik ve taşımacılığın daha da önem kazandığına dikkati çeken Yıldırım, ülkelerin milli gelirlerinin yüzde 8'i ile yüzde 14'ünü hem istihdam olarak hem de parasal olarak ulaştırma sektörünün oluşturduğunu bildirerek, bu sektöre yapılan yatırımın aslında refaha yapılan bir yatırım olduğunu söyledi.
Bazen, taşımacılığı bir ticaret olarak görüp yanlışa düşüldüğünü ifade eden Binali Yıldırım, yollardan ve gümrüklerden alınan paraların, yakıtın üzerine konulan paraların küçük hesaplar olduğunu söyleyerek bunların mutlaka terkedilmesi gerektiğini vurguladı.
Burada asıl büyük sonucun görülmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, büyük sonucun, daha fazla taşıma, daha fazla ticaret, daha fazla refah ve ilişkilerin daha iyi düzeye gelmesi olduğunu söyledi.
Türk Konseyi'ne üye ülkelerin ilişkilerinin daha da ilerletilmesi için yapılamsı gerekeneler konusunda kendi görüşlerini de dile getiren Yıldırım, "Ulaştırmanın önündeki bütün engeller kaldırılmalı ve taşımacılık serbest hale gelmelidir. Kota uygulaması, bir rejim dahilinde sonlandırılmalı, Hazar'a kıyısı olan ülkeler, limanlarının kapasite ve altyapılarını geliştirmelidir. Yeni terminaller yapılarak taşımacılık kapasitesi ve verimliliği artırılmalıdır. Bu konuları ele almalıyız" dedi.