Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
tırsan
English
Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
30 Mart 2021 Salı - 12:17

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, "Lojistik Konusunda Kayıp Karşılıklıdır; Ticari Açıdan Türkiye de AB Ülkeleri de Kaybediyor"

Uluslararası lojistik konusunu gündemimize alarak sektörün önemli konu başlıklarına haberlerimizde yer veriyor ve alanında yetkin isimlerin değerlendirmelerini Kamyonum Dergisi okurlarına aktarmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin 1995 yılında katıldığı Gümrük Birliği konusu lojistik sektörünün gündeminde.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Alper Özel,  Lojistik Konusunda Kayıp Karşılıklıdır; Ticari Açıdan Türkiye de AB Ülkeleri de Kaybediyor

“TAŞIMACILIĞI GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİNİN DIŞINA ÇIKARMALIYIZ”

Uzun süredir güncellenmesi beklenilen Gümrük Birliği’ne ve bu doğrultuda Türk taşımacılarına sağlanan malların serbest dolaşımı detayına ilişkin UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel değerlendirmelerde bulundu. Detayları haberimizde okuyabilirsiniz.

Türkiye’nin yerinin Avrupa topluluğunda 1963 Ankara Anlaşması ile yeniden perçinlendiğini ve 1995 yılında da ortak konsey kararı ile Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne katıldığını ifade eden Özel,  malların serbest dolaşımı konusuna dikkat çekerek şunları dile getiriyor, “Anlaşmaya imza atılırken malların serbest dolaşımı gündemdeydi. Taşımacılık unutuldu mu, bilerek mi dahil edilmedi bilmiyorum. AB’nin 36 tane faslı var ve her bir fasılda müzakere yapılıyor. Gümrük Birliği müzakeresi yapılırken herhalde bir yerde taşımacılık dosyası da kıpırdamış olmalı. Mallar dolaşacak da taşımacılık ne olacak! Tabii o dönemin gündemi farklıydı. 1995’deki Gümrük Birliği anlaşmamız çok da aleyhimize olmadı. Bu anlaşma ile Türk sanayisi gelişmeye başladı. Birtakım standarları kabul ettik ve Avrupa’ya olan ihracatımız fazlasıyla artmaya başladı. Şu an Gümrük Birliği artık lehimize değil aleyhimize işleyen bir noktaya geldi. En azından taşımacılık açısından bunu söyleyebiliriz.”

“Talebimiz, Bazı AB Ülkelerinden Transit Geçebilmemiz”

Gümrük Birliği üyesi olarak mallar serbest dolaşıyorsa tırların da serbest dolaşması gerektiğinin altını çizen Özel, AB’nin, Türkiye’nin hizmetlerin serbest dolaşım anlaşmasını imzalamadığını, bunun ancak tam üyelik ile gerçekleşebileceğini belirttiğini ifade ediyor. Özel, “Bizim AB ülkeleri ile en çok sorun yaşadığımız konu transit geçişler. Hizmete serbest dolaşım; bir Türk nakliyecisinin Avrupa içerisinde Almanya’dan mal alıp Fransa’ya taşıyabilmesi, orada yükü boşaltması ve tekrar yük alıp İspanya’ya taşıması anlamına gelir. Bizim şu an böyle bir talebimiz yok. Bizim talebimiz bazı AB ülkelerinden transit geçebilmemiz. Bu tür konuları zaten ülkelerle ikili görüşüyoruz; bunda sıkıntı yok. Sorun; Türkiye’den aldığım bir malı Almanya’ya götürmek istediğimde ortadaki ülkelerin ‘sen benim ülkemden bu kadar geçebilirsin, daha fazla geçemezsin’ demesi.”

“AB Üyeliği Gerçekleşmediği İçin Sorun Büyüme Devam Ediyor”

Gümrük Birliği’ne ilişkin konuların daha önce de gündeme getirilerek görüşüldüğünden bahseden Özel konuya yönelik şunları aktarıyor; “2000’li yılların başında bu konuları gündeme getirdiğimizde Avrupa Birliği, ‘AB’ye zaten üye olacaksınız bu sorun ortadan kalkacak’ diyordu. Türkiye’nin AB’ye üye olması gibi konular vardı. AB üyeliği gerçekleşmediği için bu sorun büyüme devam ediyor.”

“Hepsi Kabul Ediyor; Ancak Hepsinin Bir ‘ama’sı Oluyor”

Uluslararası lojistik anlamında yaşanılan sıkıntılara yönelik girişimlerinden ve bu girişimlerin sürdüğünden bahseden Özel, Macaristan’ın Türk araçlarından transit geçerken ilave 390 euro ücret aldığını ve bunun Gümrük Birliği’ne aykırı olması nedeni ile yerel mahkemeye başvuruda bulunduklarını dile getiriyor. Özel, “Yerel mahkeme Gümrük Birliği konusu olduğu için direkt Avrupa Adalet Divanına gönderdi. Avrupa Adalet Divanı davayı kabul etti ve sonucunda Macaristan bu ücreti kaldırmak zorunda kaldı. Benzer bir davayı başka ülke için de açtık. Ancak bu sefer dava konusu ve gerekçeler aynı olmasına rağmen Türkiye haksız konumda oldu. Ancak bunlar bizi yıldırmıyor. 2019 pandemi öncesinde AB Komisyonuna gittik ve tüm bunları AB Komisyonu Türkiye Masası Şefi’nden tutun da Ticaretten Sorumlu Genel Müdür’e kadar hepsine anlattık. Hepsi kabul ediyor; ancak hepsinin bir ‘ama’sı oluyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

“Lojistik Konusunda Kayıp Karşılıklıdır”

Gümrük Birliği konusunun siyasetle ilişkili olmasına dair belirtilen değerlendirmelere yönelik Özel, siyasette çözülen konuların lojistikte çözülmemesi halinde etkisinin olmayacağını ifade ediyor ve şunları ekliyor; “Lojistik konusunda kayıp karşılıklıdır; ticari açıdan Türkiye de AB ülkeleri de kaybediyor. Bu konu, Dünya Bankası tarafından 2014 yılında hazırlanan 20 yıl Türkiye Gümrük Birliği Değerlendirme Raporu’nda da var. O rapordaki açıklama da ‘ulaştırma konusunda yaşanan sıkıntılar iki taraftaki ticareti daraltıyor’ şeklinde. Türkiye’nin ihracıtının yarısı AB’ye yapılıyor. Bu ihracatın yarısı da Türkiye’de yerleşik AB üyesi ülkelerin firmaları tarafından yapılıyor. Dolayısı ile Avrupa’daki ana şirket cazip görüp yatırım yapmış ve üretim yapıyor. Malını Avrupa’ya satıyor, fabrikaya girdi oluyor. Aradaki bazı ülkeler bu transite engel koyduğunda ya dolaşacağım ya da riske girip kaçak gideceğim. Müşteri ‘şu saatte benim malım gelecek’ diyor. Dolayısı ile maliyetler artıyor. Maliyet artınca bu da birilerine yansıyacak. Biz bunu anlatıyoruz.”

“Taşımacılığı Gümrük Birliği’nin Güncellenmesinin Dışına Çıkarmalıyız”

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusuna değinen Özel,  bu konunun dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi zamanında geldiğini; ancak Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin siyasi noktalara bağlı olduğunu belirterek şunları aktarıyor; “Taşımacılığı Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin dışına çıkarmalıyız; çünkü siyasi nedenlere bağlandığı için ilerleyememe endişemiz var. Benim mallarım serbest taşıma konusunda kota ve vize ile engelleniyor; ancak Ankara Anlaşması’ndan ve Gümrük Birliği’nden kaynaklı haklarım var. Ben nakliyeciye tehtit değilim; transit geçmek istiyorum. Dünya Ticaret Örgütü de transit geçişlerin engellenemeyeceğini açıklıyor. Gümrük Birliği siyasi konulara bağlanmış vaziyette. Almanya’ya da gittik; Alman Ekonomi Bakanı’na yazı yazdık. Almanya Ticaret ve Sanayi Odalarına, ‘Sizin üyeleriniz yatırım yapıyor; ancak bu engellerden dolayı lojistik maliyetlerimiz artıyor’ diyoruz. Hak veriyorlar; ancak öncelikler değişiyor.”

“Bilgi Akışı Bize Veriliyor ve Biz de Karşı Tarafa Anlatıyoruz”

Ülkelerle olan görüşmelerinde devletin ilgililerine de haber verdiklerini belirten Özel,  “Büyükelçiliklere, Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığımıza bildiriyoruz. Biz devlete ‘bizi bir kolunuz olarak görün’ diyoruz. Macaristan transit belgesinin 36 bin’den 110 bin’e çıkmasında bunu gördük. Cumhurbaşkanı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı işin içindeydi. Bu bir statükonun değişimi; bizim için çok önemli. Yeni hedef ülkelerimiz var; diyalog konusunda bir sıkıntımız yok. Bilgi akışı bize veriliyor ve biz de karşı tarafa anlatıyoruz.” yorumunda bulunuyor.

 

 
Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabie; 'Süveyş Kanalı'ndaki Tıkanıklık 3 Buçuk Gün İçinde Bitebilir'
 
Kamyonun Arkasına Takılan Patenli Gençler Canlarını Hiçe Saydı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IVECO Türkiye Daily ve Eurocargo Ürün Müdürü Süha Yılmaz, 'Mini Tır Uygulamasının Özellikle Şehir Dışı ve Özel Uygulamalı Araçlarda Artacağını Öngörüyoruz"
Lojistik sektörü için hızlı taşımada çözüm haline gelmiş Mini Tır taşımacılığına ...
Mobilite İş Geliştirme Direktörü Erdal Çınarcı, "Firmalar Artık Doğru Aracı ve Doğru Tasarımı Onaylatmak Zorunda"
Uluslararası Lojistik sektöründe kolay ve hızlı yük taşımada sektörün ...
MAN Hafif Ticari Araçlar Ülke Satış Müdürü Cumhur Kutlubay, ''Mini Tır İşinin Büyümeye ve Pazardaki Yerini Korumaya Devam Edeceğine İnanıyoruz''
Lojistik sektöründe hızlı taşımacılık büyük önem taşıyor. Kamyonum Dergisi ...
 
Farhym Otomotiv CEO’su Bülent Akgöl, '2021 Yılında da Ticari Araç Sektörü Müşterilerimize İnovatif Çalışmalar Sunmaya Devam Edeceğiz'
Otomotiv Endüstrisi içerisinde yer alan ticari araç üreticileri için bir ...
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener; 'KDV İadesini Kaldırarak Türk Nakliyecisinin Avusturya’yı Tercih Etmesini Sonlandırmaya Çalışıyorlar'
Avusturya’da karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik alınan önlemler ...
Prometeon Türkiye, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslar Ticaret Direktörü Gökçe Şenocak, "Türkiye Şartlarına Uygun Özel Lastik Üretiyoruz"
Emniyetli bir sürüş ve can güvenliği için hayati önem taşıyan kış lastiklerinde ...
 
İkinci El Piyasasında Gelinen Nokta!
İkinci el araç piyasası ilgili ilgisiz herkesin az çok fikir sahibi olduğu ...
Continental Türkiye Ticari Operasyonlar Direktörü Egemen Atış; ''Güvenlik ve İyi Performans Kilit Rol Oynuyor''
Kış lastiği takma zorunluluğunun gelmesi ile Kamyonum Dergisi okurları ...
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (Und) Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener; ''Türk Taşımacısının Maliyeti Batılılardan Daha Farklı''
Kamyonum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nuray Pekcan gündemin önemli konularından ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Lojistik 2025
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
treylerkamyonum haberler dikkatsondakikakamyoncunewsfahrertruck