Çarsan Treyler Fabrikası’nın 16 Eylül’de gerçekleştirilen açılış törenine devlet temsilcilerinin, sektörün ve basının ilgisi büyüktü. Böylelikle Çarşamba Organize Sanayi Bölgesi’nin de açılışının yapıldığı bu özel günde Kamyonum Dergisi Haber Müdürü Öykü İmset mikrofonunu, Çarsan Treyler Genel Müdürü İbrahim Öztürk’e yöneltti. 13 ay gibi kısa bir sürede bitirilen fabrika inşaatından artan üretim adedine, treylere değen kadın elinden dünden bugüne üç kardeşin Çarsan hikayesine tüm detayları Öztürk, Kamyonum Dergisi okuyucuları için aktardı.
“Yeni Fabrikamız Eski Fabrikamızın Dört Katı Büyüklüğünde”
“25 Bin Metrekare Arazi İçerisine, 10 Bin 500 Metrekare Kapalı Alan Oluşturduk”
Sözlerine Çarşamba Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapan ilk firmalardan biri olduklarını belirterek başlayan Öztürk devam etti; “2022’nin beşinci ayında fabrika inşaatımıza başladık. 13 ay gibi kısa bir süre içerisinde de inşaatımızı tamamladık ve üretime başladık. Diğer mevcut fabrikamızı da buraya taşıdık ve tüm hizmetlerimizi tek çatı altında topladık. Yeni fabrikamız eski fabrikamızın neredeyse dört katı büyüklüğünde; 25 bin metrekare arazinin içerisinde 10 bin 500 metrekare kapalı alan oluşturduk.”
“Hedefimiz Çalışan Sayımızı 80’e Çıkarmak”
Treylere Kadın Eli…
40 olan çalışma arkadaşlarının sayısını yeni fabrikayla beraber 65’e çıkardıklarını belirten Öztürk aynı zamanda kadın istihdamına da ayrıca önem verdiklerini belirterek; “Hedefimiz çalışan sayımızı 80’e çıkarmak. Burada aynı zamana ilk defa bir yenilik de yaparak çalışan kadın arkadaşlarımız için ayrı bir sosyal alan oluşturduk. İlk defa üretimde iki, boyahanede iki ve son montaj hattında iki olmak üzere toplamda altı kişilik kadınlardan oluşan bir ekip oluşturduk. Artık kadınlarımızın eli treylere de değiyor diyebiliriz. Her şeyin daha da güzel olacağı inancındayız.” dedi.
“Üretim Adedimizi İkiye Katlayacağız”
“Alüminyum Silobas ve Alüminyum Akaryakıt Tankeri Üretimine Başlayacağız”
Altı ay sonucunda 25 olan üretim adetlerini 50’ye çıkaracaklarının da müjdesini veren Öztürk şöyle konuştu; “Yaklaşık altı ay gibi bir süre sonucunda üretim adedimizi ikiye katlamayı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra bugüne kadar üretimini gerçekleştirmediğimiz; alüminyum akaryakıt tankeri ve alüminyum silobas üretimine de başlayacağız. Şu anda bu üretimlerimizin altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Bir yıl gibi bir süre sonunda bu üretimlere de başlayacağımızı umuyoruz. Yeni fabrikamızın tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız, çalışanlarımız ve bizim için hayırlı olacağını umuyoruz. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; her fabrika bir kaledir. Biz de bu memlekete bir kale kazandırdığımız için mutluyuz.”
“Hikayemiz İki Treyler ile Başladı”
“İki Treylerle Başlayan Hikayemiz 50 Treyler ile Devam Edecek Şekilde Şekillendi”
Konuşmasında Çarsan Treyler’in dünden bugüne hikayesine de değinen Öztürk şöyle anlattı; “Babamız 1995 yılında ahşap karoser imalatıyla sektöre girdi. Daha sonrasında babamızın da piyasanın gelişimini öngörmesi ve treylerin daha popüler hale gelmesiyle, treyler üretimine yöneldi. Şirketimizi 2001 yılında kurduk ve hikayemiz iki treyler üretimiyle başladı. İki treylerle başlayan yolculuğumuz 50 treyler ile devam edecek şekilde şekillendi.”
“Ağırlığımızı İç Pazara Veriyoruz”
“İhracatta Ağırlıklı Olarak Rusya Olmak Üzere, 10 Ülkeye Çalışıyoruz”
2012 yılında ihracata adım attıklarını ifade eden Öztürk; “İlk ihracatımızı Rusya’ya gerçekleştirdik. Bugün ise 10 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Lakin şöyle bir durum var; son üç yıldır ihracat talebi çok fazla olsa da iç pazar talebi de en az o oranda fazla. Yani şu an yüzde 100 ihracat çalışabilirdik ama biz ağırlığımızı iç pazara verdik. Bizi biz yapan buradaki müşterilerimiz. Tabi ki memleketimizin ihracata ve döviz girdisine de ihtiyacı var ama biz önceliği iç pazara vermemiz gerektiği inancıyla hareket ettik. Bu vesileyle de yüzde 60-70 iç pazar, yüzde 30-40 ihracat şeklinde çalıştık. İhracatta ağırlıklı olarak Rusya’ya çalışıyoruz. Savaş öncesi Ukrayna’ya da çok ciddi treyler üretimi gerçekleştiriyorduk, senelik ortalama 100 adet Ukrayna pazarına treyler üretiyorduk. Ancak savaştan sonra Ukrayna’ya üretimimizi, Rusya’ya çektik. Rusya pazarı hızla büyüyor. Rusya da Türkiye için günden güne daha önemli bir pazar haline gelmeye başladı.” dedi.
“2016 Yılından Beri Şirketimizde Genel Müdürlük Yapıyorum”
“Güçlü Aile Bağlarımızın, Ticaretimize de Önemli Katkıları Oluyor”
Çocukluk yıllarından beri sektörün içerisinde yer aldığını ifade eden Öztürk, kendi ve iki kardeşinin hikayesini de aktardı; “Biz orta öğretim zamanlarımızdan beri boş vakitlerimizi iş yerimizde, atölyemizde geçirdik. Babamız bir şey yapmasak da işi öğrenelim, kulak aşinalığımız olsun diye bizi hep işin içerisine kattı. Şimdi aynısını ben de çocuklarıma yapıyorum. Ben de çocuklarım hem alaylı hem eğitimli olsunlar, işi öğrensinler diye uğraşıyorum. Benim çocuklarım da hem tecrübe kazansınlar hem de okulunu okusunlar istiyorum. Babamız bize çocukluğumuzda bile hiç fırsat vermiyordu, hatta o zamanlar babamıza kızıyorduk. Ama bugün söyleyebilirim ki; iyi ki öyle yapmış. Böylelikle genç yaşta sorumluluk sahibi olduk. Ben, 2016 yılından beri şirkette genel müdürlük görevini üstleniyorum. Babamın sayesinde gençlik enerjimizi, işimizle birleştirebildik. Şu anda erkek kardeşim Mustafa da üretimin başında fabrikamızın müdürü. Kız kardeşim de maliye mezunu, mali müşavirlik stajını kazandı. Birinci yılını bitirdi, inşallah iki yıl sonra o da mali müşavir olarak şirketimizde devam edecek. Aile bağımız çok güçlü, ilişkilerimiz çok iyi. Aile birliği içerisinde hareket etmemizin, ticaretimize de çok büyük katkıları oluyor.”
Öztürk, konuşmasını sonlandırırken şu ifadeleri kullandı; “Bugün burada tüm sevenlerimiz ve dostlarımızla beraber hayal bile edemeyeceğimiz bir güzellik yaşıyoruz. Manevi duygularımızın çok yüksek olduğu bir gün. Umuyoruz çok güzel bir başlangıç olacak. Herkese hayırlı olmasını diliyorum.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |