İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi ile Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin (UND) iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilen Genç UND Geleceğin Lojistik Uzmanları Sertifika Programı, Ford Trucks’ın da sponsorluk desteği ile genç lojistikçileri geleceğe hazırlıyor. Geleceğin Lojistik Uzmanları Sertifika Programı’na dair detayları UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Demirci, Ford Trucks Türkiye ve Uluslararası Pazarlar Pazarlama Müdürü Emine Coşkun ve programı derece ile tamamlayan katılımcılarından dinliyoruz..
UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel,
“UND; GENÇ UND İÇİN LOJİSTİK SEKTÖRÜNE ÇAĞRIDA BULUNDU”
“PROGRAMI SÜRESİZ ŞEKİLDE SÜRDÜRMEYİ, GELECEK YILLARA TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ”
Genç lojistikçileri geleceğe hazırlamayı amaç edinen programın UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun ve Yönetim Kurulunun sağladığı desteklerle hayata geçirildiğini belirten Özel, programın içinde barındırdığı yenilikler ve zengin içeriğiyle ülkemizde üniversite ve sektör iş birliği anlamında gerçekleştirilen ilk ve en geniş katılımlı program olduğunu vurguluyor. Detaylar haberimizde..
Genç UND’nin; UND tarafından düzenlenmiş ve hayata geçirilmiş bir proje olduğunu belirten Özel, Genç UND Akademi kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerde İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesinin eğitim altyapısı ve akademisyenlerinden destek alındığını aktarıyor. Şirketlerde görev ve sorumluluk almaya başlayan genç yöneticileri, ikinci ve üçüncü kuşak temsilcileri aynı çatı altında buluşturmak üzere kurulan Genç UND’nin; sektördeki genç enerjiyi, yeni bakış açılarını ve dinamizmi UND çalışma gruplarına katmak ve şirketlerde sorumluluk alacak olan gençleri geleceğe hazırlamak amacıyla hayata geçirildiğini ifade eden Özel şöyle konuşuyor; “Gençlerimiz üniversitelerin pek çok farklı alanından mezunlar; ancak şirketlerinde lojistik ile ilgilenecekler. Dolayısı ile bu temsilcileri lojistik nosyonuna katalım ve şirketlerin devamlılığını daha sağlıklı hale getirelim istedik. UND; Genç UND için Ağustos 2020 tarihinde Türkiye uluslararası karayolu yük taşımacılığı ve lojistik sektörüne çağrıda bulundu. Ülke ekonomisinin belkemiği olan lojistik sektörü girişimcilerinin ikinci, üçüncü kuşak temsilcilerinin yeterli eğitim, donanım, bilgi birikimi ve tecrübelerini arttırmaları ve yetkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla bu program kapsamında kurulan ‘Genç UND Akademi’ ile programın en önemli hedeflerinden biri hayata geçirildi.”
“Programı Süresiz Şekilde Sürdürmeyi, Gelecek Yıllara Taşımayı Hedefliyoruz”
Programın yaş aralığının 18-35 sınırı şeklinde uygun görüldüğünü belirten Özel, “Bu program tamamen ücretsiz. Genç UND Programının tüm katılımcıları, Genç UND Akademi tarafından, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi ve İÜ Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliğinde düzenlenen Geleceğin Lojistik Uzmanları Sertifika Programına katılma hakkına sahip ve ilk dönem Genç UND mezunları bu sertifikalarını aldı. Program, Türkiye lojistik sektörünün küresel rekabet şartlarına uyum sağlaması ve ülkemiz dış ticaretinin gelişimine katkıda bulunmasına yönelik olarak; lojistik sektöründe temel kavramların ve olguların özümsenmesi, stratejik ve risk odaklı düşünme yetkilerinin, kurumsal gelişim için rehberlik ve yönetim becerilerinin, verilere dayalı karar verme yetilerinin ve analitik düşüncenin geliştirilmesi; bunlara ek olarak sektörel meselelere yönelik yenilikçi bakış açılarının geliştirilmesi, lojistik sektörünü etkileyen küresel gündemin daha yakından takip edilmesi gibi sektör gereksinimlerine cevap verecek. Bu nedenle programı süresiz şekilde sürdürmeyi, gelecek yıllara taşımayı hedefliyoruz.” şeklinde konuşuyor.
“Çok Yoğun Bir Ders Programı Oldu”
Öncelikle Genç UND’yi kurduklarını akabinde gençlere Genç UND’de nelerin olması, eğitim olacaksa hangi konularda eğitim almak isteyeceklerine yönelik anketler yaptıklarını ifade eden Özel, gelen taleplere göre de ders programını hazırladıklarını aktarıyor. Çok yoğun bir ders programı olduğunu ve programın toplamda 36 ayrı başlıktan oluştuğunu aktaran Özel, derslere yönelik detaylardan şöyle bahsediyor; “Kendini Tanıma ve Hayattaki Rolün Ne? dersimizi bir doçent hocamız veriyor. Eğitimlerde tabii ki mesleki konular da var. Karayolu Yük Taşıma Sigortaları, Taşımacılık Tipleri ve Karşılaştırmaları.. Bu sektördeyseniz bunları bilmeniz gerekiyor. Aile Şirketlerinde Gelecek Nesillerin Rolleri diye bir dersimiz var. Lojistik, Sevkiyat ve Depo Yönetimi, Gümrük Mevzuatı ve Uygulamaları, CMR Konvansiyonu ki önemli bir konu. Demiryolu ve denizyolu ile ilgili derslerimiz var. Lojistikte Karar Destek Sistemleri, Proje Taşımacılığı, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Stratejik Lojistik Yönetimi, Finansal Yönetim Stratejileri, Sosyal Medya Yönetimi derslerimiz var. Örneğin Sürdürebilir ve Yeşil Lojistik dersimiz de bir doçent hocamız tarafından veriliyor. İletişim Becerilerini Geliştirme önemli bir ders ve bir diğer önemli derslerimiz de Stres Yönetimi.. Toplam Kalite ve Yönetim Sistemleri dersimizde de toplam kalite anlayışı nedir? bunlardan bahsediliyor. Dünyada toplam kalite anlayışında Japonların uygulamaları çok yaygındır. Sorunu yerinde tespit etme gibi.. Bütün derslerin detayını vermek tabii mümkün değil. Fakat işin temelini kavrarlarsa kendilerini geliştireceklerdir.”
“Karşılıklı Bir Etkileşim ve Gelişim de Oluyor”
Oluşturulan programda derslerin yüzde 60’ının İstanbul Üniversitesi, yüzde 40’ının da sektörün içindeki aktif yöneticilerden (UND) oluşmasının her iki tarafın da çok önemli kazanımlar elde etmesine imkan tanıdığını belirten Özel, “Katılımcılar, şirkette uyguladıklarının, altında yatan nedenin ne olduğunu öğrendiklerini belirtiyorlar. Mesela, ‘CMR’nin, sigortanın neden bu kadar önemli olduğunu şimdi anladım’ diye dönüş alıyoruz. Yaptıkları işin doğrusunun nereden çıktığını bildikleri için özümsüyorlar ve ‘yanlış biliyormuşuz, doğrusu buymuş’ diyorlar. Bu arkadaşlar farklı şirketlerde; ancak artık birbirlerini tanıyorlar. Kendi aralarında da bir sinerji oluştu. Hocalara da dönüşler geliyor ve hocalar da bu noktada verdikleri eğitimin pratikte neye dönüştüğünü veya dönüşmediğini görüyor. Böylece karşılıklı bir etkileşim ve gelişim de oluyor.”şeklinde konuşuyor.
“Ford Trucks Bize Önemli Bir Güç Verdi”
İlk eğitim programının 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde Çarşamba günleri 20:00-22:00 saatleri arasında, Cumartesi günleri de 14:00-16:00 saatlerinde arasında gerçekleştirildiğini ifade eden Özel, ilk dönem mezunlarının sertifikalarını muhteşem bir törenle takdim ettiklerini aktarıyor. Özel son olarak programa dair, “Bir sonraki eğitim programımızı da 18 Eylül Cumartesi günü başlattık ve programı 30 Ocak 2022 tarihinde tamamlamayı planlıyoruz. Genç UND süreklilik arz eden bir proje olduğu için ikinci dönem sonrasında da eğitimler ve Genç UND çalışmaları aynı hızla devam edecek. Programda ayrıca, saha ziyaretleri ve “Lojistikte İyi Örnekler & Uygulamaları” yerinde görme gibi teknik geziler de pandemi koşulları imkan verdiği ölçüde gerçekleştirilecek. Ford Trucks bu konuda bize sponsor oldu. Ford Trucks tesislerine ziyaret de planlamaya çalışıyoruz. Katılımcıların, biraz da teknolojik bilgi sahibi olmalarını istiyoruz. Ford Trucks’ın araç teknolojisi dersi de olacak. Ford Trucks bize önemli bir güç verdi.”diyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |