Iveco markasının da içerisinde bulunduğu Fiat Industrial Şirketler Grubu, dünyanın en büyük ve lider motor üreticilerinden biri. Grubun ürettiği motorlar, Iveco markası altında sunulan Daily ailesindeki hafif ticari araçlardan Eurocargo ailesindeki orta sınıf kamyonlara, Stralis ailesindeki on-road ağır vasıtalardan Trakker ailesinin üyeleri olan off-raod şantiye araçlarına kadar çok geniş bir ürün gamında kullanıcısı ile buluşuyor. Söz konusu motorların hizmet sahası bununla kalmıyor, tarım araçlarından deniz vasıtalarına ve çok çeşitli güç üreten jeneratörlere kadar pek çok alanda da grubun ürettiği motorlar kullanılıyor
“Iveco” marka araçlar üzerinde kullanıcısıyla buluşanlara odaklanacak olursak, bunların üç ana grupta toplanabildiklerini görüyoruz: Hafif ticari ailesindeki “Daily” motorlar; Eurocargo ürün ailesinde kullanılan “Tector” motorlar ve ağır vasıta grubunda kullanılan “Cursor” motorlar.
Ayrıca bu motorları yakıt sistemlerine göre “dizel yakıtlı” ve “alternatif yakıtlı” olarak ikiye de ayırabiliriz: Iveco, dizel yakıtlı araçlarda olduğu gibi alternatif yakıtlı araçlar konusunda da dünyanın lider üreticisi olma konusunda son derece iddialı.
Iveco’nun motor tasarımı ve üretimi konularında benimsediği anahtar konseptler “düşük tüketim”, “düşük gürültü emisyonu”, “düşük zararlı atık emisyonu”, “düşük ağırlık”, “düşük bakım ihtiyacı”, “yüksek güvenilirlik” ve “yüksek performans” olarak sıralanabilir.
Daily Motor Grubu Dizel, CNG, Elektrik ve Hybrid’den Oluşuyor
Daily ürün grubundaki motorlar, dizel ve alternatif yakıt grupları olan CNG, elektrik ve hybrid’den oluşuyor: Dizel motorları Euro5 emisyon normuna sahip 2287 cc’lik ve 2998 cc’lik motorlar. 2287 cc motorda sırasıyla 105, 126 ve 146 hp güç elde edilirken, 2998cc motordan 146, 170 ve sınıfının en yükseği olan 205hp güç elde ediliyor. Yine EEV emisyon normuna sahip motorda da 146 ve 170 hp güç elde ediliyor. Bütün bu dizel motorlar son teknoloji common rail motorlar olup, silindir başına dört valften oluşan dört silindirli ve EGR valfli ekonomik motorlar.
CNG’li motor 136 hp güç verirken doğalgazla çalışan bir motor olduğu halde 14 litrelik benzin yakıt deposu sayesinde acil durumlarda 100 km ilave yol kat edebiliyor. Elektrikli motorları ise şu anda 3,5 ve 5 tonluk Daily araçlarda mevcut olup 90 ila 130 km menzile sahipler.
Tector Serisi Orta Sınıf Kamyonların Misyonuna En Uygun Çözüm
Orta sınıf kamyon segmentinde yer alan Eurocargo ürün ailesinin motorları ise “Tector” olarak adlandırılıyor.
Başarısını hali hazırda kanıtlamış Tector serisi motorların Eurocargo araçlarla beraber ilk sunumu 2000 yılında yapıldı ve bu birliktelik markaya o tarihten bu yana pek çok kez Avrupa’da pazar liderliği getirdi. Son derece modern tesislerde yüksek hassasiyetli üretim metodları ile üretilen Tector motorlar 4 ve 6 silindirli olarak ikiye ayrılıyor. Her iki motor da silindir başına dört valfli ve düz sıra tip yerleşimli olup sırasıyla 3920 cc ve 5880 cc hacme sahipler. Bu noktada “modüler” yapıdan bahsetmek gerekiyor, çünkü her iki motorun pek çok parçası birbirinin aynısı. Böylelikle üretim, yedek parça ve stoklama konularında önemli avantajlar elde ediliyor. Tector motorlarda “elektronik kontrollü common rail” teknolojisi kullanılıyor. Euro 4 ve 5 geçişinde ise orta sınıf kamyonların misyonuna en uygun çözüm olan SCR sistemi tercih ediliyor. Bu sayede Eurocargo araçlar kullanıcılarına daha uzun bakım aralıkları ve daha düşük yakıt tüketimi sunuyor.
Tector dizel motorlar Türkiye’de 4 silindir 180HP ve 6 silindir 220HP-250HP-280HP-300HP güç seçenekleriyle sunuluyor. Ayrıca Eurocargo araçların 200HP gücünde CNG motorla donatılabilen versiyonları da mevcut.
Tector motorların öne çıkan özelliklerinden biri de son derece başarılı maksimum tork-devir performansı. Yukarıda sözü edilen güç seçeneklerinin tamamında tork diyagramı incelendiğinde bu başarı anında görülüyor: Sadece 1200rpm gibi düşük bir devir civarında yakalanan maksimum tork, ortalama 900rpm genişliğinde bir tork bandı boyunca sabit olarak tutulabiliyor. Bu konuda sınıfındaki rakipleriyle karşılaştırıldığında üstünlüğü daha da iyi anlaşılan Tector motorların söz konusu özelliği sayesinde Eurocargo araçlar kullanıcılarına daha konforlu bir sürüş (daha az vites değişimi), daha yüksek rampa performansı ve her şeyin ötesinde kayda değer oranda düşük yakıt tüketimi sunuyor.
Cursor Motorlar ‘High Efficiency SCR’ Sistemi İle Benzersiz
Iveco’nun ağır vasıta grubunda (Stralis ve Trakker) bulunan araçlarının donatıldığı motorlar ise “Cursor” olarak adlandırılıyor.
İlk örneği 1998 yılında üretilen bu ailenin başarısı da hali hazırda kanıtlanmış durumda. Güncel ürün gamında, ana yapıları aynı ama hacimleri farklı olan üç Cursor motor modeli bulunuyor: Cursor 8, 10 ve 13.
Elektronik kontrollü pompa enjektörlerle beslenen silindirler düz sıralı yapıda dizayn edilmiş. Her üç versiyon için de silindir sayısı altı adet. Silindir başına dört valf bulunuyor. Overhead tip kam milinin özel yapısı sayesinde egzoz valfleri aynı zamanda dekompresyon tip motor freni sisteminin de bir parçası oluyor. Bazı güç versiyonlarında kullanılan değişken geometrili (VGT) turbo şarj özelliğiyle de öne çıkan Cursor motorlar, dizel ürün gamında 310HP’den 560HP’ye kadar geniş bir aralıkta çok çeşitli güçlerde sunuluyor. CNG yakıtlı versiyonlar ise 270HP’den 330HP’ye kendi sahalarında yine geniş bir ürün gamı sunabiliyor. Czech Porn
Düşük devirde yakalanan ve geniş bir devir aralığında sabit tutulan maksimum torkun getirdiği esnek kullanım, Cursor serisi motorlarla donatılmış araçlarda da yine üstün sürüş konforu, yüksek rampa performansı ve düşük tüketim sağlayarak kullanıcısının yüzünü güldürüyor.
Yakın zamanda yürürlüğe girecek olan Euro-6 emisyon seviyesi yönetmeliği ile Iveco motorların üstünlüklerine bir yenisi daha eklenecek: “High Efficiency SCR” sistemi. Patentli bir sistem olan High Efficiency SCR, motora herhangi bir şekilde egzoz gazının geri dönüşü olmadan Euro 6 yönetmeliğinin istediği zararlı atık seviyesine ulaşıyor ve bu yönüyle benzersiz. Egzoz gazı yerine sadece fitre edilmiş temiz hava emen motorda hem aşınma seviyesi çok daha düşük oluyor hem de yağ değişim aralıkları uzuyor. Bu iki sonucun özellikle ağır ticari misyonlu araçlarda düşük işletme gideri ve düşük kayıp zaman anlamına geldiği de açık.
Düşük tüketim ve yüksek güvenilirlik
Iveco motorları 9 veya 16 hızlı manuel şanzımanlarla (16 hızlı şanzıman “servoshift” özelliklidir) veya gösterge paneline entegre kola sahip 12 hızlı otomatik EuroTronic şanzımanlarla kombine edilebiliyor. Cursor 8'de aynı zamanda 6 hızlı Allison otomatik şanzıman da mevcut. Cursor motorlarının tümü, dekompresyon özellikli Iveco Turbo Brake motor freni ile donatılmış olup, bu motor freni ana ve varsa yardımcı (Intarder) fren sistemine tamamen entegre edilmiş. Bu şekilde, Stralis'in fren sistemleri düşük sahip olma maliyetiyle maksimum tam güvenlik garanti ediyor.
İleri teknoloji
FPT Industrial patentli Iveco HI-SCR teknolojisi, otomotiv kullanımına yönelik katalitik indirgeme sistemlerinin tasarım ve üretimindeki deneyimin ürünü: Endüstri dünyasının tüm sektörlerinde kullanılıyor.
Stralis'in Cursor motorları termodinamik verimliliğe göre optimize edilmiş: Yüksek yanma sıcaklıkları sayesinde yakıt tüketimi ve partikül oluşumu azalıyor.
Iveco HI-SCR sisteminin olağanüstü yüksek verimliliği sayesinde (en güçlü rakiplerin %80-85 oranına karşı > %95 dönüştürme) NOx seviyesi EGR'ye ihtiyaç duyulmaksızın Euro VI standardında öngörülen seviyelere getirilmekte.
Stralis’te, Cursor motorları ailesinde silindirlerin kafasına entegre edilmiş Common Rail enjeksiyon teknolojisi kullanılıyor: Bu teknoloji, motor bölmesinin karmaşıklığını azaltmak üzere tasarlanmış, sadece Iveco'ya özgü diğer bir özellik.
Dekompresyon tipi motor freni, egzoz üzerindeki bir kelebek valf ile birleştirilmiş ve yeni "Super Engine Brake" yaratılmıştır. %30 daha fazla frenleme gücü sayesinde, Super Engine Brake yol güvenliğini iyileştirmekte ve bileşenlerdeki aşınmayı azaltarak sarf malzemelerinde ciddi miktarda tasarruf sağlıyor.
Alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusundaki bu kararlılık Iveco 5 tonluk Daily’den 16 tonluk Eurocargo’ya ve 40 tonluk Stralis’e kadar CNG, yani sıkıştırılmış doğal gazla çalışan araçlar sunuyor.